Το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών*, πραγματοποιεί διαδικτυακό εκπαιδευτικό-ενημερωτικό εργαστήριο (webinar) με τίτλο “Applied research-based IP, technology transfer and strategy implementation”, από τους Δρ. Νίκο Μηνά, European Patent Attorney, Δρ. Αντώνη Αγγελάκη, Στέλεχος Καινοτομίας, Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων και Δρ. Γιάννη Δημητρακόπουλο, Υπεύθυνο του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στο Κέντρο Αρχιμήδης.
Ο Νίκος Μηνάς, PhD, είναι πιστοποιημένος σύμβουλος ευρεσιτεχνιών από τον EPO (European Patent Attorney). Εξειδικεύεται στην προστασία καινοτομιών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και βιομηχανίας 4.0 (Industry4.0). Σπούδασε ηλεκτρονική στο πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ (UK) και έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του (MSc, και PhD) στο πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ (UK). Μετά το διδακτορικό του δούλεψε στην Imec (BE), αρχικά σαν ερευνητής στη σχεδίαση τρισδιάστατων κυκλωμάτων (3D-IC) και αργότερα σαν διαχειριστής χαρτοφυλακίου ευρεσιτεχνιών (Patent Portfolio Manager). Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Δουβλίνο και είναι ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων ευρεσιτεχνίας Coolroe Consulting.
O Αντώνης Αγγελάκης, PhD, είναι διδάκτωρ Τεχνολογικών Πολιτικών και Καινοτομίας και ειδικός σε θέματα διαχείρισης καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας. Είναι στέλεχος καινοτομίας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (IME ΓΣΕΒΕΕ), διαθέτει πολυετή εμπειρία ως στέλεχος μεταφοράς τεχνολογίας, ενώ είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής και μέλος του high-level expert group “Fit for Future Platform” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απλούστευση της ενωσιακής νομοθεσίας.
Ακολουθεί σύντομη περιγραφή
Το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Applied research-based IP, technology transfer and strategy implementation» στοχεύει στην ενημέρωση των ερευνητών σε θέματα προστασίας και αξιοποίησης αποτελεσμάτων εφαρμοσμένης έρευνας. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν οι διαφορετικοί τρόποι κατοχύρωσης και προστασίας δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για εφευρέσεις και καινοτομίες που αναπτύσσονται από ερευνητικούς/ακαδημαϊκούς φορείς, οι διαθέσιμες μέθοδοι εμπορικής αξιοποίησής τους μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς και η αλληλεπίδραση της προστασίας της ΔΙ με το σχέδιο αξιοποίησης στο πλαίσιο ανάπτυξης μίας αποτελεσματικής και πολύ-επίπεδης στρατηγικής.