Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στόχος του μαθήματος είναι να παρέχει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τις βάσεις και την πρακτική εμπειρία για τη σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογών στον Παγκόσμιο Ιστό. Η εστίαση είναι τόσο στις τεχνολογίες ανάπτυξης στην πλευρά του εξυπηρετητή όσο και στην πλευρά του πελάτη, καλύπτοντας όλο το φάσμα των τεχνολογιών, πρωτοκόλλων, μοτίβων και συστημάτων που μεσολαβούν. Με το πέρας του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να είναι σε θέση να
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα επενδύει ιδιαίτερα στο κομμάτι της πρακτικής εξάσκησης, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση ασκήσεων και παραδειγμάτων από κοινού με το διδακτικό προσωπικό στο εργαστήριο. Μία ολοκληρωμένη εφαρμογή στον Παγκόσμιο Ιστό ζητείται ως εργασία ενώ η εξέταση βασίζεται σε πρακτικά θέματα κατανόησης και όχι σε απομνημόνευση. Οι βασικές ενότητες στις οποίες δομείται το περιεχόμενο του μαθήματος είναι οι ακόλουθες:
Ενότητα 1: Βασικές έννοιες παγκόσμιου ιστού. Το πρωτόκολλο HTTP.
Ενότητα 2: Προγραμματισμός από την πλευρά του πελάτη. Η γλώσσα προγραμματισμού Javascript. Προγραμματισμός με συμβάντα. Το μοντέλο αντικειμένων εγγράφου (DOM).
Ενότητα 3: Προγραμματισμός από την πλευρά του εξυπηρετητή. Μοντέλα προγραμματισμού, REST
Ενότητα 4: Εισαγωγή στο NodeJS
Ενότητα 5: Γλώσσες σήμανσης
Ενότητα 6: Υβριδικά μοντέλα προγραμματισμού. Το πλαίσιο Ajax. Αναφορά σε πλαίσια της Javascript για το front-end όπως η JQuery, UI thread και web workers.
Ενότητα 7: NodeJS και NPM. Προηγμένα θέματα: modules, callbacks, promises, async-await, arrow functions, events, websockets
Ενότητα 8: Web Design Patterns
Ενότητα 9: Javascript frameworks: ReactJS
Ενότητα 10: Javascript frameworks: AngularJS
Ενότητα 11: Javascript frameworks: VueJS
Ενότητα 12: Website performance considerations